Dags att se över sin aktieportfölj till sommaren? Som aktiesparare är det bra att se över sina tillgångar så ofta man har lite extra tid till övers – det gäller både de väletablerade aktiespararna och nybörjarna. Här kommer lite tips som kan underlätta sommarsparet på vägen, kanske något att se över en söndagsförmiddag.

  1. Skapa dig en uppfattning om aktörerna. Du kanske redan är nöjd med din plattform, men det kanske finns andra som är bättre? Läs mer om olika marknadsplatser för aktiehandel, en god idé att är att prova lite olika för att se vilken du föredrar. Ta dig också tid att få personlig kontakt med de olika aktörerna, då kan du själv skapa en uppfattning om vilken du tyckte hade de tydligaste svaren på dina frågor.
  2. Se över trenderna både lång- och kortsiktigt. SVD.SvD.se listar några bolag som har en fortsatt positiv kurva uppåt just nu. Det är bra att hoppa på ett uppgående tåg, även om det också kan finnas en poäng i att försöka bottenfiska. Mindre privarsparare brukar försöka ”guldmynt” längre ner på botten för att kunna köpa billigt som sedan kan gå upp igen. Det här är självklart en riskabel strategi och det är bra om man har insyn i hur det fungerar innan man börjar ge sig på att försöka sig på detta.
  3. Även de billigare köpen kan generera god avkastning senare. De som inte är störst i branschen har också en god chans att kunna växa sig större. Många tror på lovande IT-företag och har man inte så mycket pengar att röra sig med kan det vara en god investering för framtiden.
  4. Sprid dina risker. Att lägga alla ägg i en korg är mycket dumt. Att spara i aktier eller fonder är inte detsammas om att spela på betting. Mycket av de aktie- och fondinvesteringarna som görs av svenskarna idag är genom ett långsiktigt sparande. Ett smart tips att sprida sina risker på är att fondspara. I affärsvärlden.se kan du läsa om hur du genom ett månadssparande av fonder kan sprida riskerna.

Hoppas du är redo för att möblera om lite i portföljen inför sommaren, och så hoppas vi förstås på god utdelning!