Ja, alla behöver ha en bra buffert. Men vad är en bra buffert egentligen? Mycket handlar om att man måste utgå från sina egna förutsättningar och hur man lever sitt liv. Har man bil, barn eller bara sig själv och en cykel?

140457-us-dollarsI en tidigare artikel har vi tagit upp att vi svenskar är otroligt bra på att klara av våra lån. Så tror man att det är lånen som är boven så letar man helt fel. Vad man ska tänka på är att se till sina utgifter och hur man lever sitt liv. Lever man över sina tillgångar bör en varningsklocka ringa, och har man inte då något skydd kan det gå riktigt illa. Men det är många som inte har någon buffert och tänker att några hundralappar i månaden ändå inte kommer att göra någon skillnad. Men där är det god tid att tänka om.

En årslön – utopin

Enligt en artikel i dn.se går det att läsa att uttalandet som Ann Wibble, den dåvarande finansministern gjorde om att man ska ha en årslön som buffert hänger fortfarande kvar. Men inte som någon riktlinje utan mer som en utopi. En årslön är något som de flesta inte kan spara ihop. Enligt en undersökning går det att se att ensamstående, yngre och de med lägre inkomst har svårt med en buffert. Det blir en vardagskamp om man råkar ut för något oväntat och inte har en buffert man kan ta av.

När det kommer till att få ihop en bra buffert handlar det om att först se till hur man lever och vilka utgifter man har under en månad: vilka är fasta och vilka skulle man kunna dra in på. Oavsett är det viktigt att man börjar spara, även om det handlar om några hundralappar. Om man har en bra lön men ändå får det tight i slutet av månaden och inte kan spara är det otroligt viktigt att man ser igenom hur man lever. Men, ska man försöka få ett mål man ska sikta mot så kan det vara bra att ha ungefär tre månadslöner på sitt konto.