Med dagens moderna teknik är det inte svårt att utveckla lösningar som ska hjälpa till på arbetsplatsen. Idag finns det mängder av appar som gör arbetet mer effektivt och samtidigt ser till att förhindra arbetsskador.  

Idag är utbudet av appar en djungel där var och varannan arbetsgivare har en app att erbjuda sina anställda för att förenkla arbetet på arbetsplatsen. Det kan handla om att få arbetsuppgifterna mer effektiva, att få förbättrad arbetsmiljö eller bara göra arbetet mer lättillgängligt. Det finns appar som både förenklar för arbetstagare och arbetsgivare, där apparna har olika syften. Här beskriver vi några appar som är värda att uppmärksamma och som förenklar arbetet i flera olika yrkesområden.

Tidrapport i app

redovisaIdag kan man som ansvarig för lönerna på en arbetsplats till exempel be personalen att föra tidrapport i app istället för att göra det manuellt. Med hjälp av en app som till exempel Nuba  kan man be personalen rapportera direkt i mobilen när deras arbetsdag börjar, hos vilken kund man arbetar och när man går hem för dagen. På detta sätt minskar man de administrativa kostnaderna på arbetsplatsen eftersom varje arbetad timme registreras direkt i ett program i datorn hos den löneansvariga. Samtidigt får man bättre koll på varje arbetad timme och kan skapa fakturor korrekt på ett kvick.

App förenklar i hemtjänsten

Göteborg Direkt beskriver man istället en ganska ny app som ska förenkla i hemtjänsten. För just undersköterskorna i hemtjänsten är det jobbigt och omständligt att behöva åka in till kontoret varje gång man ska dokumentera sitt besök hos den äldre. Nu ska man istället kunna använda en app och dokumentera sitt besök direkt på plats, för att sedan kunna åka vidare till nästa. Samtidigt ökar man delaktigheten och tryggheten hos den äldre då den får vara med och skriva dokumentationerna. Direkt på plats kan man även skicka meddelanden till biståndshandläggare och till exempel ändra kontaktuppgifter till anhöriga.

Förenklat arbete för poliser

appUnder förra året förenklades arbetet även för poliser med hjälp av mobiltelefonen, skriver Sydsvenskan. Istället för att behöva kontakta ledningscentralen varje gång man ville kolla upp en person kan man idag använda sig av en app direkt under arbetspasset ute på fältet. Genom att knappa in personnummer i appen eller skannar ett körkort får de tillgång till myndighetens system. Om personen är känd hos polisen sedan tidigare får man direkt ett meddelande i appen. Man kan även kolla upp bilar och registreringsnummer i appen.

Appen som förhindrar arbetsskada

Arbetsskydd skriver en artikel om hur en app till och med kan mäta belastningen på överarmarna. Appen ska sedan kunna upptäcka om arbetetsmomentet är skadligt eller inte.  Som till exempel städare, frisör eller posttjänsteman kan arbetsuppgifter vara slitsamma. Med appen ska man kunna mäta arbetsbelastningen och se brister som är nödvändiga att förbättra. Med hjälp av sparad data ska man tillsammans kunna utveckla arbetssättet för att jobbet ska bli bättre ergonomiskt och mindre skadligt.

Det finns helt enkelt mängder av appar som är anpassade för att förenklar arbetet på en arbetsplats, med fördel för både arbetsgivare och arbetstagare!