Visste du att det skapas hela 1 800 nya Bitcoins varje dag? Och att du måste deklarera när du köpt, sålt, bytt eller använt din kryptovaluta i köp?

 

Det snackas mycket om kryptovalutor allt mer, något som går att investera i på iota bland annat. Iota är en valuta som är tätt sammankopplat med internet of things och går att köpa för att användas till analyser bland annat. En annan valuta som är poppis är Bitcoin.

 

Varje dag skapas ca 1 800 nya Bitcoin och faktum är att nu finns det flera olika kryptovalutor på marknaden du kan investera i, som Doge Coin, Titcoin, Insane Coin och Jesuscoin. Det finns hela 1 300 olika kryptovalutor på marknaden. Vissa mer seriösa än andra. Mer om detta kan du läsa om här på M3, samt en hel del info om just Bitcoin, dess start, teknik och framväxt.

 

Viktigt att deklarera digitala valutor

 

Men hur deklarerar du Bitcoin egentligen? På Veckans Affärer kan man läsa att man bör vara lite extra vaksam när det vankas deklaration av kryptovalutan. Många missar till exempel att ett byte från en digital valuta till en annan är en skattepliktig sådan. Det är ju en kapitaltillgång, och därför följer den samma regler som gäller för andra kapitaltillgångar. Så har du köpt kryptovalutan för en summa och sedan sålt densamma för en annan summa är du som konsument skyldig att deklarera vinsten i din deklaration. Du bör alltså deklarera Bitcoin och andra digitala valutor när du har sålt, bytt mot en eller flera typer av kryptovalutor, betalat med en sådan valuta vid köp av en produkt eller tjänst, lånat ut en kryptovaluta eller använt dig av Bitcoin som till exempel spelinsats. Mer om detta kan du hitta på Skatteverkets hemsida där även följande går att läsa:

 

Om du har sålt, bytt eller betalat med en kryptovaluta behöver du redovisa detta till Skatteverket i samband med att du deklarerar. Har du gjort vinst ska du betala skatt på din vinst, och om du har gjort förlust får du dra av en del av den. Kryptovaluta kallas också för virtuell valuta eller digital valuta.

 

Inte alla som tillåter kryptovaluta

Samtidigt är digitala valutor fortfarande förbjudet i vissa länder, som i Bolivia, Nepal, Bangladesh, Marocko, Kirgizistan och Ecuador. Helt enkelt för att statsmakten ännu inte litar på de nyuppkomna valutorna.