Att både minska sina lånekostnader samt sina levnadskostnader är inga problem och något som alla kan göra. Mycket handlar bara om att man ska ta sig tid och tänka till lite.

Det finns många bra experter på marknaden som har många ess i rockärmen och vill tips oss om hur man ska göra. Alla kan hamna i en skuldfälla, det handlar om hur man tar sig vidare och kommer ur den starkare än vad man förut var.

Samla dina lån

En skuldfälla börjar oftast med att man samlar på sig många onödiga smålån som med tiden bara växer till okontrollerbara klumpar och sprider skräck. Större och större del av ens inkomst går åt till att betala av olika lån. Advisa.se heter en lösning där du kan få hjälp med att samla alla dina lån till ett store lån. För har du allt på samma ställe blir det otroligt mycket enklare och du får en bättre överblick samt du sitter inte med flera lån och betalar ränta på. Att samla lånen är ett otroligt effektivt sätt att minska sina lånekostnader på, speciellt om du har både fritidshus och andra dyra utgifter.

På rätt köl

Som sagt finns det mycket du kan göra och här kommer några bra tips från Bodil Hallin som är privatekonom.

Att ha en överblick, som vi i inledningen skrev, är A och O för att ha full kontroll. Har du betalningsanmärkningar är det viktigt att du tar hand om dessa först. Du kan ringa de olika företagen och be om att få en betalningsplan. Ett annat bra tips är sälj, sälj och sälj! Försök att sälja bort så mycket som möjligt för att på detta sätt få bort onödiga smålån. Det sista och viktigaste är att inte eg upp och att inte glömma bort att berömma dig själv!