Allt fler svenskar sätter sig i skuldfällor. Spridda smålån kan lätt bli dyrt, räntan därför har vissa långivare börjat erbjuda så kallade omstartslån, då man samlar. Men vad ska man tänka på innan man tar en omstartslån?

Det kan bli tröttsamt att hela tiden behöva släcka bränder på olika håll. Små inbetalningar glöms bort och resulterar i en massa försenings- och inkassoavgifter. Då kan ett omstartslån vara en bra idé. Fråga någon som kan: läs mer om omstartslån här.

Den genomsnittlige svensken har mer skulder än besparingar. Samtidigt har vi en rakbladstunn marginal för oförutsedda avgifter. Vilket gör att allt fler tvingas låna pengar för att kunna hantera olika nödsituationer. Och nu ser vi hur SMS-lån skickar fler och fler till kronofogden.

Varför ta ett omstartslån?

Ett skäl att samla sina lån är för att få ner kostnaderna. Men man bör vara uppmärksam – ibland kan en lägre månadskostnad betyda en större totalkostnad. Med ett omstartslån kanske man köper tid, men det innebär att man får dras med lånet ännu längre:

Det är viktigt att konsumenten är påläst och tar sig tid att kolla vad den totala kostnaden blir. Det kanske är längre återbetalningstid på det nya lånet – Anna Hult, Konsumentverket.

Om man är på väg ned i skuldfällan måste man angripa problemet på ett grundläggande plan. Analysera ekonomin och fråga sig själv: lever jag över sina tillgångar? Vilka ekonomiskt destruktiva beteenden ägnar man sig åt? Om man inte gör det är risken stor att man snart har nya lån att addera till samlingslånet.