Det är bara en vecka kvar till jul och julhandeln är i full gång. Mycket är det ska göras innan vi får slappna av och njuta av allt från julmat till Kalle Anka, som exempelvis – att handla julklappar. Julklappsköpen kan dock vara väldigt stressiga, speciellt för den som inte har mycket pengar. Det kan leda till att en låna pengar (via sms-lån eller från vänner) eller att man handlar på avbetalning. Ingenting av dessa alternativ är dock att rekommendera, eftersom lånen snabbt kan bli stora skulder om de inte betalas tillbaka ordentligt och i tid – och att handla på avbetalning kan även där leda till en skuldfälla. Dessutom har Konsumentverket gått ut med en varning kring att det kan bli en dyr affär, även om din avbetalning är räntefri (källa).

Sälj snarare än låna

Vad ska då en göra för att lyckas handla julklappar, utan att det ska leda till problem i framtiden? Det finns flera bra tips med allt från att sälja av saker till att komma överens med sina nära och kära om att inte köpa för dyra julklappar. Om du verkligen behöver få in pengar är det bästa att sälja av det du har hemma men inte använder. Visste du till exempel att du kan sälja mobil och få pengar? Det är nånting som går smidigt och enkelt, precis som när du pantar burkar. Att panta din mobil kan leda till att du får ihop till flera julklappar och därmed inte behöver gå i back.

Kom överens med din familj om ett pris för klapparna

Även fast du räddar en del julklappar genom att sälja de du inte använder, kan det dock vara smart att prata med familjen om att inte lägga för mycket pengar på julklapparna. Det som mest troligt kommer att hända om du gör det, är att din familj blir glada. För även för hen som har mycket pengar att handla för, blir det lätt stressigt att springa i affärer och det kan vara svårt att komma på vad man ska köpa. Njut istället av varandras sällskap och lägg de pengar som finns på julmaten, det kommer både hjärta och själ må bättre av. Mer tips på en hur du sparar i jul hittas i denna artikel från Expressen.

http://www.dreamstime.com/-image22553205