En bransch som har växt under de senaste åren är den att sälja sina fakturor till ett factoringföretag. Factoringbolagen har både små och stora företag som sina kunder. Företag som kommit fram till att det skulle skapas effektiva effekter för dem själva att sälja sina egna fakturor vidare. Varför?  ­– kan man fråga sig.

Att sälja fakturor är något som man i huvudsak gör för att få ett jämnare flöde på de pengar som kommer in och de pengar som går ut i företaget. Så länge ens verksamhet innebär att man varje månad fakturerar sina kunder, innebär det också att man aldrig riktigt vet när fakturorna kommer att betalas. Genom att sälja sina fakturor sprider man ut sina risker.

Stort fokus i media

Med jämna mellanrum rapporteras det i media om företag och företagare, som antingen har skickat ut falska fakturor till befintliga företag eller företag de själva äger eller om företag som får falska fakturor skickade till sig.  De flesta blir dömda förr eller senare, speciellt om de drabbas av en granskning. Att få sitt straff kan dock ta sin tid, speciellt eftersom att den ekonomin som granskas vid en skattekontroll ibland kan ha några år på nacken. Detta utdrag är ett exempel på en artikel i media, som publicerats i år:

De två männen ägde tidigare tillsammans ett grossistföretag inom livsmedelsbranschen. 2009 gjorde företagets revisor en anmälan efter att ha hittat konstigheter bland företagets fakturor.

Skatteverkets utredning skulle visa att företaget under 2007 och 2008 skrivit ut fakturor på sammanlagt 25 miljoner kronor till företag som inte existerade.”

Vad man behöver komma ihåg är dock att det finns stora skillnader mellan att sälja sina fakturor och att skicka eller ta emot falska fakturor.