När det gäller att ta lån är det många som står lite osäkra till det och känner att det kanske inte är den bästa idén. Det är självklart bra att ha en sund inställning till lån och man bör verkligen se till att man kan betala ränta. Men faktum är att majoriteten av svenskarna klarar lån utan problem.

4376278-five-hundred-banknotes

Sverige hamnar i topp bland Europas länder när man rankar kreditvärdigheten hos befolkningen. Nästan 80 procent av svenskarna har mycket bra eller utmärkta kreditbetyg, rapporterar Dagens Nyheter. Experter säger att vår höga kreditvärdighet beror på att vi under en lång tid byggt upp ett väl fungerande system där vi betalar våra skulder både snabbt och i tid och vi är även väl medvetna om vad som händer om vi inte gör det. I Sverige är det kvinnor som har förbättrat sitt betyg mest och de har en starkare kreditvärdighet än män totalt sett.

Många olika utlånare

Det kan fortfarande kännas osäkert att ta ett lån men denna artikel visar att de flesta av oss faktiskt klarar av att ta ett lån utan problem. Att ta ett lån ska man aldrig göra lättvindigt men om något händer och man behöver pengar som man inte har, kan en bra lösning vara att ta ett lån. De flesta banker kan erbjuda olika typer av lån men det finns även flertalet företag som kan erbjuda bra lånelösningar. Ett exempel på ett sådant företag är Spring Finance och hos dem kan man låna upp till 350 000 kronor. För att läsa mer kan man besöka springfinance.se.

Blancolånen växer

Tidigare har svenskarna främst tagit bolån men nu har även blancolånen vuxit kraftigt. Från 83 miljarder kronor år 2001 till 197 miljarder kronor år 2013. Framförallt lånas det till att renovera i huset eller till att köpa en bil. Vissa använder också lånen till att lösa andra lån. När man tar denna typ av lån är det alltid viktigt att räkna noga för att verkligen veta att man har råd och att man även vet vad pengarna ska användas till. Läs mer.