Att göra rätt för sig är något som för de flesta människor inte är något svårt, utan det är en självklarhet. Även när det kommer till att betala skatt. Men, det finns stora skatteparadis med offshore-ekonomier där många miljarder kronor gömmer sig.

“Ungefär en fjärdedel av världens totala offshore-tillgångar finns i Schweiz. Financial Secrecy Index (FSI) har tagit fram listan över världens värsta skatteparadis.”

Så här inleder SvD en artikel om just de försvunna pengarna som gömmer sig på några få ställen i världen – Schweiz är då ett av de värsta. Vi har tidigare skrivit om att man kan göra en pudel och be om en rättelse, frivillig rättelse, där man kan komma ut med vad man gjort och då inte bli straffad för det. Men, vi kommer nog aldrig komma ifrån att de finns människor som vill gömma pengar.

Världsmästare på sekretess

Schweiz är världsmästare på finansiell sekretess och är med det ett land dit många söker sig som vill gömma sina tillgångar. Det finns ä ven många varma öar som lockar om guld och gröna skogar. Det blir en intressant tanke på hur världen skulle se ut om detta offshore tillgångar inte fanns att tillgå så alla betalade den skatt de ska. Ja, det är lätt att bli girig. Men vad man kan se är att tyglarna dras åt och det blir större osäkerhet genom att flytta runt sina pengar så kanske är det ändå bäst att stå på rätt sida om lagen.